Nederlands   English

Over Zuid-Afrika


WETENSWAARDIGHEDEN


Zuid-Afrika heeft:
• 11 officiële talen, waaronder Zulu, Xhosa, Afrikaans en Engels
• een oppervlakte van 1.221.037 km² en een kustlijn van meer dan 3000 km
• het grootste Nationale Park ter wereld, het Krugerpark

ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika, het land dat te lang alleen bekend was vanwege de apartheid, ontvangt nu talloze nieuwsgierige bezoekers. Ook u bent ongetwijfeld benieuwd naar dit land, dat zonder twijfel één van de mooiste en zeker meest veelzijdige landen ter wereld is.

GOED OM TE WETEN

NETSPANNING
Het voltage in Zuid-Afrika 220V, u heeft een stekker nodig met 3 dikke polen. In de meeste accommodaties kunt u deze kostenloos lenen

TAAL
Wie de Zuid-Afrikaanse televisie aanzet, kan op een avond met 11 verschillende talen in aanraking komen: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Pedi, Engels, Tswana, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Venda of Ndebele. De Afrikaanssprekende bevolking vindt het fantastisch om hun taal met een buitenlander te spreken, u moet dan wel 'stadig' (langzaam) praten, zodat men u goed kan volgen. Vele woorden in de Afrikaanse taal zijn nog puur, zoals: rekenaar (computer), kameelperd (giraffe), drukspyker (punaise) en hijsbakkie (lift). U kunt met Engels overal prima terecht.

VALUTA
Zuid-Afrikaanse Rand (1 rand is ca. € 0,12)

GESCHIEDENIS
In Nederland denkt men bij de geschiedenis van Zuid-Afrika aan de V.O.C. en Jan van Riebeeck, dat is maar een klein deel van de enerverende geschiedenis van het land. Al tienduizend jaar wordt het land bewoond door Bosjesmannen, de San. Rond 1300 bereikten de Nguni vanuit het noordoosten de kust van het huidige KwaZulu-Natal. In 1488 was het de Portugese zeevaarder Bartholomeu Dias, die als eerste Europeaan om de Kaap heen zeilde. De Nederlandse geschiedenis begint in 1652, toen Jan van Riebeeck met zijn vrouw voor de V.O.C. Kaap de Goede Hoop tot een belangrijke kolonie ontwikkelde. In de jaren daarop werden vele slavenarbeiders uit het verre oosten gehaald om te helpen bij de opbouw van de Kaap. In 1814 viel de Kaap in Britse handen en werd Nederland gedwongen om het gebied officieel af te staan. In 1835 vestigden zich duizenden Boerenfamilies ten noorden van de Oranje Rivier en ten oosten en westen van de Drakensbergen buiten de Britse Jurisdictie en stichten in 1839 de republiek Natal. De Britten bleven toch pogingen ondernemen om de Transvaal in te lijven, hetgeen uiteindelijk in de Boerenoorlog resulteerde. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de apartheid in Zuid-Afrika gestalte en verbrak het land in 1961 zijn banden met Groot-Brittannië. De strijd tussen blank en zwart leidde tot bloedige taferelen. Vanaf 1988 werden belangrijke stappen gezet naar de hervorming van het land door Willem Frederik de Klerk. Zo werden in 1991 de laatste apartheidswetten afgeschaft. In 1994 kreeg Zuid-Afrika weer een zwarte leider in de persoon van ANC-leider Nelson Mandela.

KLIMAAT EN REISTIJD
Zuid-Afrika heeft het hele jaar door een prima klimaat, zodat alle maanden aantrekkelijk zijn om hier te reizen. Hoewel het een uitgestrekt land is, zijn de klimaatverschillen relatief gering. Qua weer kan het land in 2 zones worden onderverdeeld. De eerste zone is rond Kaapstad en de kuststrook tot en met Port Elizabeth. Hier zijn de zomers (september-april) droog en zonnig en de meeste regen valt in de winter (juli-augustus), waarbij het doorgaans lekker weer is. Qua klimaat vergelijkbaar met de Cote d'Azur in Frankrijk. Langs de 'Tuinenroute' valt de neerslag meer verspreid over het hele jaar. Sneeuw en vorst komen slechts sporadisch voor op de hoge bergketens in de binnenlanden. De tweede zone omvat het hoger gelegen binnenland. Voor de meeste van deze gebieden geldt dat de regen in de zomer (onze winter) valt bij hoge temperaturen. In Mpumalanga valt de meeste neerslag laat in de middag. De winters, onze zomers, zijn droog, overdag zonnig en warm en 's avonds koud en helder. Neem dus warme kleding mee.

LIGGING EN LANDSCHAP
Op de uiterste zuidpunt van het Afrikaanse continent ligt de republiek Zuid-Afrika. Zuid-Afrika grenst in het oosten aan de Indische Oceaan en in het westen aan de Atlantische oceaan. Buurlanden zijn: Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Het landschap is heel gevarieerd met in het centrale deel golvende hoogvlakten van 1000 tot 1800 meter. Deze vlaktes dalen in het noorden geleidelijk af. Hier begint de Kalahari woestijn. In het oosten, zuiden en westen grenst dit centrale hoogland aan hoge bergketens. In het zuidwesten gaat het hoogland over in de rotsige halfwoestijn de Grote Karoo. Zuid-Afrika heeft heel veel verschillende planten. Met name de fijnbosstreek (de Kaapprovincies) staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan unieke flora, met in het voorjaar uitgestrekte bloementapijten. Daarnaast bestaat het Zuid-Afrikaanse landschap voor een groot deel uit graslanden, savannen, steppen en woestijnen. De fantastische kust heeft veel baaien en kilometers lange stranden.

TIJDSVERSCHIL
In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later.

TAXI'S EN OPENBAAR VERVOER
Openbaar vervoer in Zuid-Afrika is slecht geregeld, dit in tegenstelling tot het wegennet dat te vergelijken is met Europa of Amerika. Regiobussen gaan heel onregelmatig en als ze op tijd rijden, heeft u geluk gehad. Tussen de grote steden rijden wel comfortabele expressbussen. In de binnensteden kunt u overdag nog wel gebruik maken van de bus. De minibusjes van en naar de verschillende townships staan niet bekend om ervaren chauffeurs, die regelmatig op de snelheidsmeter kijken. Taxi's zijn te vinden in de grote steden (ongeveer R. 8,- per km).

BEVOLKING EN RELIGIE
Zuid-Afrika heeft ongeveer 48 miljoen inwoners, die onder te verdelen zijn in: de zwarten, de blanken, de kleurlingen en de Aziaten. De zwarte bewoners stammen af van de Khoikhoi en de Nguni, waarvan de Zulu's en de Xhosa de huidige stammen zijn. De blanken zijn afstammelingen van Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse kolonisten. De groep kleurlingen is ontstaan door menging van blanken, Khoikhoi, negerslaven en Maleisiërs. De Aziaten zijn nazaten van contractarbeiders, die in de 19e eeuw uit Brits-Indië naar Zuid-Afrika kwamen. In Zuid-Afrika kent men 3 gereformeerde kerkgenootschappen, de Nederduits Gereformeerde Kerk is hiervan de belangrijkste. Daarnaast hebben de Anglicaanse en Rooms-katholieke kerkgenootschappen veel aanhangers. De Afrikanen zijn voor het merendeel protestant.

GELDZAKEN EN PRIJSNIVEAU
In Zuid-Afrika wordt betaald met de Rand, 1 Rand = ca. € 0,13 (september 2006). U kunt overal geld pinnen of wisselen bij banken en wisselkantoren. Creditcards worden door het hele land geaccepteerd, m.u.v. benzinepompen, waar u altijd cash moet betalen. De prijzen zijn voor Europeanen laag, waarbij de prijzen in restaurants zelfs meer dan redelijk zijn.

GRENSDOCUMENTEN
Geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na terugkomst in Nederland

ETEN EN DRINKEN
Het eten is al net zo divers als de inwoners zelf. De keuken is internationaal en zeer gevarieerd. Voor een uitgebreide maaltijd van hoge kwaliteit hoeft u in Zuid-Afrika niet lang te zoeken. De wijncultuur is uiteraard ook een belangrijk aspect in het leven van een Zuid-Afrikaan. De Zuid-Afrikaanse wijnen doen niet onder voor de Franse en zijn zeer redelijk geprijsd!

Chapman's Peak
Chapman's Peak
Chapman's Peak Chapman's Peak